Меню сайту
Корисна інформація

Електронні версії підручників та віртуальна бібліотека

Всеукраїнська шкільна освітня мережа "Щоденник"

Видання для освітян

Міні-чат
200
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 41
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Корисні посилання

Портал Академії

Головна » 2018 » Лютий » 22 » Уряд ухвалив новий держстандарт початкової освіти
12:21
Уряд ухвалив новий держстандарт початкової освіти

Уряд ухвалив новий держстандарт початкової освіти

Уряд ухвалив новий держстандарт початкової освіти

Кабінет Міністрів ухвалив рішення про прийняття державного стандарту початкової школи, який визначає, чому навчатимуть дітей з першого вересня 2018 року.

Документ містить вимоги до обов’язкових результатів навчання і компетентностей здобувачів початкової освіти.

За словами міністра освіти Лілії Гриневич, у державному стандарті закладено, що саме дитина має знати, вміти, розуміти після завершення чотирьох перших класів.

Міністр повідомила, що при розробці стандарту було використано досвід Фінляндії, Сінгапуру, Ірландії, Шотландії, Франції, Канади та Польщі, а також найкращі практики української школи.

Загалом, у стандарті визначено загальні та обов‘язкові результати навчання за 9 галузями: мовно-літературною, математичною, природничою, технологічною, інформатичною, соціальною і здоров’язбережувальною, фізкультурною, громадянською та історичною, а також мистецькою.

У Міносвіти зазначають, що обов’язкові результати нового стандарту початкової освіти показують, що дитина має вміти, знати, розуміти після кожного з двох циклів навчання в початковій школі. Тобто після 2-го та 4-го класу. Світовий досвід свідчить, що дитина в ранньому віці розвивається стрибкоподібно, з огляду на це й передбачено окремі вимоги саме після таких циклів навчання. Адже дитина під час навчання на першому циклі початкової школи та другому має різні особливості розвиту, сприйняття інформації тощо.

Щоб показати різницю між загальними та обов‘язковими результатами навчання, Лілія Гриневич продемонструвала закладені в стандарт положення, що мають розвивати академічну доброчесність у дітей.

«Зараз ми нарікаємо на проблеми з академічною доброчесністю у вищій освіті. Однак, якщо ми не закладатимемо основи поваги до інтелектуальної власності в школі, вирішити це питання у вищій освіті не вдасться. Якщо ми пропагуємо в школі сприйняття списування як допомоги, а не крадіжки, ми не можемо очікувати інших результатів. Тому погляньте, в цьому стандарті закладено загальний результат навчання «Дотримується норм правової взаємодії». В обов‘язкових результатах навчання це розшивається у конкретніші вимоги. Так, після 2-го класу дитина має «визначати авторство власних робіт. Виявляти повагу до авторства інших осіб». А після 4-го класу дитина має вміти дотримуватися елементарних правил використання власних і чужих творів», – повідомила Гриневич.

Вона пояснила, що докладніше реалізація обов‘язкових результатів навчання буде виписана в типовій навчальній програмі.

Окремо міністр зауважила, що разом із стандартом приймаються 4 базові навчальні плани. Зокрема, в них закладено збільшення обсягу вивчення української мови в школах національних меншин.

«Також дуже важливо розуміти послідовність запровадження державних стандартів. За державним стандартом початкової освіти першокласники почнуть навчатись з 1 вересня 2018 року. Стандарт базової школи має стартувати з 1 вересня 2022 року, а стандарт старшої школи – з 1 вересня 2027 року», – сказала міністр.

 

Переглядів: 266 | Додав: Fedorciva | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
...
...
Архів записів
Вхід на сайт
новини освіти
Новини ХАНО
Погода
Харків
Свята та події
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Календар
«  Лютий 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728
Моя кнопка
Друзі сайту
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites

  • Copyright MyCorp © 2024
    uCoz